Säkra byggen.

Följa regler är avgörande!

Säkerhet på arbetsplatsen betyder allt! Vi ska kunna räkna med att komma hem oskadda till nära ovh kära.

När du rör dig på ett bygge som fungerar som det ska märks det tydligt. Om du inte fått en ordentlig genomgång av säkerheten av platsansvarig innan arbetets påbörjan kan du åtminstone vara säker på att du kommer bli påmind om vad som gäller på bygget i form av märkning och skyltning.

Skyltar, skyltar, skyltar……

När du anländer och med täta avstånd sitter det skyltar som berättar vem som får röra sig på bygget, hur personen ska legitimera sig, vad denne ska bära för skyddsutrustning. samt vilka andra regler som gäller för att bygget ska bedrivas säkert. Att bryta mot dessa regler kan medföra avstängning från arbetsplatsen samt även böter för företaget där personen är anställd. Upprepade brott mot dessa regler kan även innebära skäl för uppsägning. Ordning och reda ska det vara. För allas trygghet.

Vilken skyddsutrustning är det som gäller?

På de flesta byggen skall varselkläder, skyddshjälm, skyddsglasögon, skyddsskor, arbetshandskar , andningsskydd och hörselskydd användas. Undantag kan göras på vissa platser eller tider.

Varselkläder

Att synas ordentligt kan vara skillnaden på liv och död. De varselkläder vi använder när vi går på byggen gör att vi syns tydligt i dåligt ljus. Tyvärr är det alltför vanligt att byggen är dåligt belysta i något skede i produktionen, då gäller det att vara uppmärksam. En grävmaskinist t.ex. är chanslös att upptäcka dig om du bär vanliga blåkläder när det är mörkt.

Skyddshjälm

En godkänd skyddshjälm kan tyckas självklar att bära på ett bygge men det slarvas mycket med det tyvärr. Ofta står man under någon som arbetar på en plattform, stege eller ett våningsplan ovanför. Skulle den personen tappa ett verktyg som träffar dig i huvudet innebär det katastrof och livsfara.

Skyddsglasögon

Att använda rätt skyddsglasögon gör att du skyddar dina ögon från smuts och skadliga partiklar såsom borrdamm och spånor från metallstycken vid slipning och borrarbete. En enda varm järnflisa kan göra så att du förlorar synen på ögat som träffas.

Skyddsskor

Ett par rejäla och funktionella skyddsskor gör att du slipper få tårna klämda om du skulle råka träffas av något tungt eller vasst över foten. Skulle dessutom oturen vara framme och du råkar trampa på en spik så gör det inget eftersom skorna även har inbyggt trampskydd. Detta skyddar mot vassa föremål som du råkar kliva på. På ett bygge finns det gott om sådana.

Arbetshandskar

Det finns tack och lov ingen ursäkt längre för att inte skydda sin händer under arbetet. Idag har det kommit såpass många varianter av skydds och arbetshandskar att det finns något för alla. Från de tunnaste, finaste montörsvantarna till de riktigt grova skyddshandskarna som tål riktigt tuffa tag.

Andningsskydd

Att det förekommer mycket damm på en byggarbetsplats kommer säkert inte som någon nyhet för de flesta. Detta till trots är det en ovanligt att man ser någon bära andningsskydd. På senare tid har det kommit flera larmrapporter om det farliga kvartsdammet som sprids framförallt vid borrning och kapning i betong och andra stenmaterial. Stenlunga är ett begrepp inom branschen. Något som tyvärr många äldre drabbats av. De arbetade innan korrekta skydd fanns framtagna.

Hörselskydd

Att vara rädd om sin hörsel kan tyckas självklart, men det förekommer alltför ofta slarva med detta enkla moment med ursäkten, att det man ska göra och som låter mycket kommer gå fort att utföra. Hörselskador kan bli permanenta och skapa stora besvär senare i livet. Hörselnedsättning och tinnitus tillhör de vanliga symptomen på att det slarvats med hörselskyddet.

Vad gör vi förutom ovanstående för att skapa en säker arbetsplats?

Uppmärksamhet

Ett enkelt knep för att hålla olyckorna borta är att vara uppmärksam på hur dina kollegor beter sig och säga till denne eller anmäla till ansvarig om du ser något moment där det slarvas.

Städa är en konstform

Ett välstädat bygge är ett säkert bygge. Det är en enkel men otroligt effektiv metod för att undvika de flesta olyckor. Städningen ska dessutom utföras korrekt så ingen onödig dammspridning sker. Dammsugare liksom andra verktyg ska innehålla godkända filter så renheten i luften garanteras. När man städar kollar man samtidigt över så att inga lösa föremål står i vägen så någon riskerar att snubbla. Lösa skarvkablar ska även tas om hand så man inte halkar på dem. Emballage och annat brandfarligt material ska tas om hand och deponeras på anvisad plats för att minimera brandrisken.

Våga säga nej!

Skulle en kollega be dig göra något som strider mot reglerna och som påverkar dennes eller din säkerhet negativt, ska du omedelbart anmäla detta till chef eller platsansvarig. Det finns inga ursäkter för att sätta dig själv i onödig fara. Du ska veta att du alltid har din arbetsgivare i ryggen när det gäller detta. Din säkerhet och hälsa är några av de viktigaste byggstenarna i det företag där du arbetar.

Allt detta finns såklart beskrivet i informationen på arbetsplatsen.